Shporta

0 Produkti - 0L

Shtëpia Botuese Toena

Të dhënat e Librit

Shkurorëzimi i mbretit Zog në mërgim

Author:

250L

Faqe: 72
Formati: 15 x 23 cm
ISBN: 978-99943-1-864-3

Kategoria
Shpërndaje në rrjetet sociale:

Përshkrimi

Mbreti Zog nuk bëri asnjë rezistencë kundër agresionit italian në prill të vitit 1939. Ai preferoi të ikte, bashkë me familjen dhe me pasuritë e mëdha kombëtare të përvetësuara. Ai qëndroi gjithë kohës, deri në fund të jetës së tij në emigracion. Qëndroi në Londër për disa vjet dhe në fund u vendos në Egjipt.

Në mërgim ai nuk u njoh asnjëherë si mbret i shqiptarëve, por u trajtua kryesisht si person privat pa imunitet. Si rezultat, Shqipëria mbeti pa përfaqësim në arenën ndërkombëtare gjatë Luftës së Dytë Botërore, duke mos mundur të krijojë një qeveri shqiptare në mërgim. Ndërkohë që shtetet e tjera ballkanike të okupuara nga forcat fashiste formuan qeveritë e tyre në Londër. Me trajtimin që iu bë, duke mos u njohur si mbret nga institucionet e shteteve të huaja, Zogu e humbi përfundimisht kurorën në mërgim.

Arben Puto lindi në Gjirokastër në vitin 1924. Nxënës i Liceut Francez të Korçës (1935-1939), Liceut Francez dhe Liceut Klasik në Romë (1940-1942). Mori pjesë në Lëvizjen Nacionalçlirimtare, fillimisht në Gjirokastër, dhe prej vitit 1943 në Tiranë. Arsimin e ndërprerë e përfundoi pas Çlirimit në Gjimnazin e Tiranës më 1946. Po atë vit shkoi në Moskë ku ndoqi dhe mbaroi Fakultetin e Drejtësisë të Universitetit të Moskës, dega e së Drejtës Ndërkombëtare Publike më 1951.

Me hapjen e Universitetit të Tiranës më 1957, ka punuar si pedagog dhe punonjës shkencor në Fakultetin Juridik, derisa doli në pension më 1990.

Është autor i një numri veprash në fushën e së Drejtës Ndërkombëtare dhe Historisë së Diplomacisë. Ka botuar një varg artikujsh dhe kumtesash në revista të ndryshme brenda dhe jashtë vendit. Ka titullin “profesor” dhe “akademik”. Ka marrë pjesë në konferenca shkencore ndërkombëtare; ka mbajtur ligjërata në institucione të ndryshme arsimore dhe shkencore.

Në vitin 1988 ka qëndruar për dy muaj në Heidelberg i ftuar prej institutit gjerman “Max Planck Institute”, ku ka kryer kërkime bibliografike dhe ka mbajtur ligjërata mbi probleme të historisë së Shqipërisë.

Në dhjetor 1990 u angazhua në veprimtari shoqërore, duke u vënë në krye të organizatës së parë joqeveritare “Forumi për Mbrojtjen e të Drejtave të Njeriut”, më vonë “Komiteti Shqiptar i Helsinkit” (1990-2000).

Vlerësime

Nuk ka asnjë vlerësim për këtë libër

Be the first to review “Shkurorëzimi i mbretit Zog në mërgim”

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *