Shporta

0 Produkti - 0L

Shtëpia Botuese Toena

Të dhënat e Librit

Mbi hapësirë-kohën

Author:

800L

Faqe: 188
Formati: 14×20 cm
ISBN: 978-99943-1-314-3

 

Shpërndaje në rrjetet sociale:

Përshkrimi

Libri Mbi hapësirë-kohën i prof. Rexhep Meidani pasqyron evolucionin historik të përfytyrimeve njerëzore mbi hapësirën e kohën dhe të koncepteve përkatëse të ndërtuara mbi to.

Me gjithë sukseset e mëdha shkencore të ditëve tona, përsëri vazhdojnë të shtrohen po ato pyetje të vjetra: “Ç’është hapësira, në të vërtetë?”; “Po koha, a është ajo ciklike apo lineare?”; “Si perceptohet koha në kozmologji dhe cili është skenari kronologjik për universin pas Big Bang-ut?”; “Ç’ndodh me hapësirë-kohën në birat e zeza apo ato krimbore?”; “Po me kuantizimin e tyre?”; “Përse ka një drejtim apo shigjetë termodinamike dhe kozmologjike të kohës?”; “Po si shfaqet kjo nga pikëpamja biologjike e psikologjike?”; “Si manifestohet koncepti i hapësirë-kohës, apo shigjeta e kohës në evolucionin e qytetërimeve, në lëvizjen social-politike, apo dhe procesin e globalizimit?” etj.

Mjaft përgjigje ndaj pyetjeve të mësipërme gjenden dhe në këtë libër. Por, duke pasur parasysh që lexuesi mund të jetë i interesuar për të njohur një aspekt të përgjigjes, jo të gjithë shtrirjen e saj, apo për të ndjekur kapituj të caktuar dhe jo të gjithë librin si i tërë, autori ka synuar që trajtimi brenda çdo kapitulli të jetë, jo vetëm sa më “i mbyllur” dhe “ndërlidhës”, por dhe me shkallë të ndryshme analize, me një “tranzicion të mirëllogaritur” nga thjeshtësia te ndërlikueshmëria. Kjo e bën të mundur shfrytëzimin e materialit të librit nga një gamë mjaft më e gjerë lexuesish, nga individë me përgatitje, specializim e përvojë të ndryshme.

Nuk mund të flitet për çdo lloj ndryshimi natyror apo shoqëror pa iu referuar kohës apo hapësirës (hapësirë-kohës). Në perceptimin e kohës njerëzit krahasojnë me njëri-tjetrin objektet në ndryshimin e tyre apo në zgjatjen e këtij ndryshimi. Madje, në këtë mënyrë realizohet dhe matja e kohës. Por ndryshimi ndodh dhe në hapësirë dhe në një mënyrë apo tjetrën kërkohet të përcaktohet dhe shtrirja hapësinore e tij. Prandaj, që në lashtësi, koha e hapësira kanë qenë subjekte intriguese përfytyrimi e shqyrtimi. Kanë arritur deri në ditët tona mjaft paradokse të ndryshme nga filozofë grekë mbi pafundësinë në një drejtim apo tjetrin, mbi pambarimisht të madhen dhe pambarimisht të voglën. Mjaft pyetje për hapësirën dhe kohën të shfaqura që në atë kohë, janë shtruar dhe shumë shekuj e mijëvjeçarë më vonë. Midis tyre janë dhe pyetjet: A mund të jetë hapësira e pafundme? Nëse jo, ç’ ka përtej fundit të saj? A mund të ketë universi një fillim dhe një fund? Po koha e tij?…

 

Rexhep Qemal Meidani ka lindur në Tiranë, më 17 gusht 1944. Është zgjedhur President i Republikës në vitet 1997-2002.

Ka kryer studimet universitare dhe pasuniversitare për fizikë në Shqipëri dhe Francë. Ka titujt shkencorë: Docent, 1981; Profesor, 1987; Anëtar i Akademisë së Shkencave, 2003.

Disa nga detyrat akademike e profesionale të ushtruara kanë qenë: Përgjegjës katedre (1986-1990, 1992-1996); Dekan i Fakultetit të Shkencave të Natyrës (1988-1992); Anëtar i redaksisë së “Buletinit të Shkencave Natyrore” (BSHN) (1978-1994); Kryeredaktor i BSHN (1989-1994); Anëtar i redaksisë së “Physica Balcanica” dhe “Balkan Physics Letters” (1987-1996) etj. Ndër veprimtaritë jashtë vendit, krahas asaj në Universitetin e Prishtinës, Kosovë, mund të përmendet aktiviteti kërkimor në Francë (1973-1976) (Universiteti i Caen-it; CEN-Saclay dhe Universiteti Paris XI-Orsay) apo veprimtaritë e tjera si kërkues, profesor, lektor e shkencëtar i ftuar, në universitete e qendra shkencore në Itali, Francë, Gjermani, Angli, SHBA, Greqi etj. (1981-1996).

Është angazhuar në një veprimtari të larmishme shoqërore e politike. Ka qenë anëtar i Komitetit Shqiptar për Mirëkuptim dhe Bashkëpunim në Ballkan (1986-1990); kryetar i bordit të Qendrës Shqiptare për të Drejtat e Njeriut (1994-1996); kryeredaktor i revistës “Të Drejtat e Njeriut” (1994-1996); Sekretar i Përgjithshëm i PS-së (1996-1997); anëtar i bordit këshillues të revistës ndërkombëtare “World Leaders” (2002); anëtar i “Klubit të Madridit” (prej vitit 2002) etj.

Për veprimtarinë e tij mësimore-shkencore e politiko-shoqërore është nderuar me “Doctor Honoris Causa” nga Universiteti Teknik i Stambollit, Turqi, 1998; Universiteti “Aristoteli” i Selanikut, Greqi, 1998; Universiteti i Sofjes, Bullgari, 1998; Universiteti Amerikan i Romës, Itali, 1999; Universiteti i Mesdheut Renè Cassin, Bari, Itali, 1999; Universiteti i Bridgeport-it, Connecticut, SHBA, 2001 dhe Universiteti i Portsmouth-it, Angli, 2002. Ndër nderimet e tjera universitare mund të përmenden dhe: F. LUX AWARD, Universiteti Clark, Worcester, Massachusetts, SHBA, 2000; Jan Masaryk Medal, Universiteti Ekonomik, Pragë, Republika Çeke, 2001; Chancellor’s International Medallion of Distinction, Universiteti i New Orleansit, New Orleans, SHBA, 2002. Po kështu, për veprimtarinë e tij në përgjithësi është nderuar dhe me urdhra, medalje e çmime të tjera si: Urdhri “Naim Frashëri”, 1981; “Çmimi i Republikës”, 1988; Medalja e Artë e Meritës e Qytetit të Athinës, Greqi, 1998; Kryqi i Madh i Shpëtimit, Greqi, 1998; Urdhri Kombëtar “Ylli i Artë i Rumanisë” (Ordinul National “Steaua Romanici” in Grand de Colan), Rumani, 1999; Çelësi i Artë i Qytetit Worcester, Massachusetts, SHBA, 2000; Urdhri i Mbretit Tomislav, Kroaci, 2001; Çelësi i Artë i Qytetit, Pragë, Republika Çeke, 2001; Medalja “Schuman”, Fondacioni “Robert Schuman”, Paris, Francë, 2001; Urdhri Kombëtar i Meritës (The National Order of Merit, in the grade of Companion of Honour), Maltë, 2002; Qytetar Ndërkombëtar Nderi (International Honorary Citizen), New Orleans, SHBA, 2002; Çelësi i Artë i Qytetit, New Orleans, SHBA, 2002 etj.

Ka botuar në Shqipëri një numër të madh artikujsh shkencorë, monografi, libra universitarë dhe pasuniversitarë, broshura etj. Po ashtu, është autor i disa dhjetëra artikujsh, apo punimesh shkencore të botuara në revista serioze shkencore jashtë vendit (si: Francë, Gjermani, Itali, Angli, SHBA, Holandë, Turqi, Bulgari, Greqi, Rumani, Kinë, Hungari etj.). Ka botuar, po ashtu, brenda e jashtë vendit me qindra artikuj (shkencorë, shoqërorë, politikë e biografikë), intervista, fjalime, analiza etj., si dhe libra me natyrë politiko-publicistike.

Vlerësime

Nuk ka asnjë vlerësim për këtë libër

Be the first to review “Mbi hapësirë-kohën”

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *